Понеделник, 23 Ноември 2015 09:50

Екоучилище

Училища засаждат дървета по повод на феноменално световно събитие!

 ОУ „Свети Патриарх Евтимий” организира специално залесително мероприятие по повод на Деня за мир на ООН. Ние засадихме дървета заедно с други училища по целия свят. Първите дървета бяха засадени в Океания. Следвайки слънцето нови дървета са засадени в Азия, Европа и Африка. Накрая тази верига от дървета достигна Америка. Всичко това в един ден!

Това събитие е огромен успех всяка година. Миналата година над 5000 училища в 132 държави засадиха 600 000 дървета при тази инициатива. Тази година беше дори по-успешна.
Залесяването е важно за нас. Първо, то ни напомня за важността на природата и опазването на околната среда. Второ, ние сме избрали Световния ден за мир за това събитие, тъй като то символизира мира и непрекъснатостта на живота. С нашата работа ние допринасяме за достигането от Обединените нации на Целите за развитие на хилядолетието. Затова бихме желали да поканим медиите да ни помогнат да повишим съзнанието за важността на това, което правим днес.
Това мероприятие е организирано от Програмата “Учим за гората“ /LEAF/ и ENO-Околна среда онлайн, глобално виртуално училище за екологично съзнание и устойчиво развитие. Училищата по целия свят учат едни и същи екологични предмети и споделят своите учебни резултати в своята местна общност и по целия свят в мрежата.
Като част от голямото семейство на Екоучилищата, нашето училище за трета поредна година организира редица мероприятия, свързани със седмицата на Екоучилищата. Тя бе отбелязана от 7.11. до 15.11.2015 г. Включиха се ученици от цялото училище с различни дейности. Най- малките ученици изработваха пана и макети от природни материали. Учениците от втори клас изградиха еко-кътове в класните стаи. Третокласниците сътвориха чудни макети от отпадъчни материали. Четвъртокласниците и учениците от шести клас изработиха постери, които популяризираха дейностите по проекти с екологична тематика. Учениците от пети клас поставиха компостера в еко-къта и го заредиха за компостиране. Седмокласниците подготвиха презентации на тема „Застрашени растителни и животински видове в моя роден край”.
Всички заедно засадихме в училищния двор 20 дръвчета като част от инициативата „Да засадим дърво за мир”.
Отличените в кампанията ученици бяха наградени от ръководството на училището с грамоти и материални награди.

Още в тази категория: « muzej "България - древна и млада" »